Tilbake til pelsstell

 

 

Utstyr:

Bartekam

 

 

Stålkam

 

Kam med pinne

 

 

Børste (mason pearson mix)

 

Stålbørste (Chris Christensen gullbørste)

 

Myk børste

 

Saks

 

Klotang

 

Potesaks

 

Strikksaks (klippe strikker i pelsen)

 

Papillottpapir

 

Gummistrikker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik klipper du klær/poter

 

Ingen hunder liker å få klør, tenner og ører stelt. De må derfor venne seg til dette fra de er små.
Klør skal bli klippet allerede fra de er 2 uker gamle, og man klipper gjerne hver 2-3 uke. (enkelte hunder som går mye på asfalt klipper sjeldnere).

Når man steller hunden skal man aldri la hunden få slippe unna om den protesterer. Det beste er å holde hunden i ro, ikke snakke til den og late som ikke noe.
Selv om hunden tror dette er sitt livs kamp så roer den seg ned, hos enkelte hunder kan det ta tid før den roer seg ned.
Så hver tålmodig og ikke gi opp med engang. Din usikkerhet smitter over på hunden, så når man skal gjennomføre enten om det er klipp av ører eller klør vær bestemt.


Utstyret er viktig, de beste klotengene er ikke de minste som er for katter. Ha alltid en skarp og god klotang.
Man gjør et raskt klipp, ikke nøl for da kan man klemme nerven i kloen sammen, som kjennes mer og kan gjøre vondt.
Det er ikke farlig om man klipper så hunden blør, man kan evt ha ”Blodstopp” for å ta på kloen om de begynner å blø. Begynner du å trøste hunden fordi du klippet til det begynte å blø, så vil du få en hund som er nervøs for kloklipping.
Om man føler man bare kan klippe èn og èn pote for så å ta en pause, så gjør man dett. Men slipp hunden ”fri” når den er rolig og avslappet, eller så tror den at den har vunnet kampen om å ikke bli stelt og husker dette til neste gang.

 

Det er bedre å klippe lite og ofte, enn aldri. Og husk, enkelte hunder har ”ulveklo”/5’te klo. Den sitter litt opp på beinet til hunden på innsiden. Disse kan vokse fort i en sirkel og være vanskelig å klippe, de kan også ved enkelte tilfeller der hunden aldri har blitt klippet vokse inn i foten og lage sår.


Klobeinsbrudd

Et klobeinsbrudd er når kloen er brukket inne i poten, altså ved rota. Det kan skje ved feiltråkk på rister utenfor butikker, steiner etc.
Hunden halter gjerne når dette skjer og det er smertefullt. Enten løsner kloen helt og faller av, ellers så blir den løs og må fjernes kirurgisk av veterinær.
Ved noen tilfeller vokser da ikke kloen ut igjen.

 

Klipping av poter/klør
Det finnes flere måter å holde på når man skal klippe klør, og det beste er om man er 2, for da holder èn og èn klipper.

Klipp litt på tuppen på neglen, da vil du se at neglen er hvit , tørr og porøs.

 

Klipp par millimeter til så vil du se antydning til en sort flekk i midte på neglen.

 

Jo sortere flekken i midten blir, jo nærmere nerven kommer du.

 

Nå er flekken i midten tydeligere, men ennå er det litt igjen før man kommer til nerven.

 

Her slutter jeg å klippe, flekken er tydelig og mørk.