Valpeguiden - det du trenger å vite for en god start i livet
Velkommen hjem valp!
Endelig er tiden kommet for å få valpen i hjem. Dette er starten på et nytt liv for valpen, uten moren og søsken i et nytt ukjent miljø.
For at valpen skal føle seg trygg og bli vant i sitt nye hjem, trenger den sin egen plass der den kan sove eller trekke seg tilbake om den trenger ro.
Velg et rolig sted, om du bruker bur eller en kurv er det samme. Bare sørg for at soveplassen har riktig størrelse for valpen.
Har oppdretter sendt med teppe som lukter av valpemoren er det lurt å legge på valpens plass.
Valpen skal ikke forstyrres om den sover.
Spisested
Fra første dag så skal alltid vann stå tilgjengelig på fast sted. Bruk skåler av rustfritt stål da det er mest hygiensiske materiale og lette å rengjøre.
Fòr valpen til faste tider hver dag. Dette skaper trygghet og gode vaner.
Generelle råd
Valpen din kan føle seg litt fortapt den første tiden. Ikke la et følge av naboer og venner komme på besøk for å se på den med det samme.
La valpen venne seg til den nærmeste familien helt i begynnelsen, det vil gjøre omstillingen lettere.
Ikke tilltatt en handling "bare denne ene gangen" hvis du ikke er villig til å tilltate den i fremtiden, f.eks at valpen klatrer i sofaen eller sover i familiens senger.
Pass på at alle i familien respekterer valpens egen døgnrytme. En valp i dyp søvn må ikke vekkes. som alle nyfødte trenger valper mye søvn for å vokse seg store og sterke.
Farer i hjemmet
Vinduer/balkonger: Unngå å la vinduer og balkongdører stå åpne så lenge valpen er liten nok til å åle seg gjennom sprinklene. Husk på at valpen kan klatre opp på møbler og falle ut.
Trapper: En valp kan lett skli og skade seg mens han prøver å komme opp en trapp. Valpen må lære eg å gå opp og ned trapper alene, men han må lære det under oppsyn.
Farlige objekter: Valper lærer verden å kjenne gjennom munnen. De biter og tygger og kan svelge småting de kommer over.
Vær spesielt forsiktig med dler av leker eller spill, tegnestifter og spiker. Hold vaskemidler, kjemikalier, elektriske ledninger og planter som kan være giftige unna valper.
Helse
Valpen leker, spiser med god apetitt og ser ut til å kunne renne over av enerig? Valpen din er i toppform!!
Et raskt blikk forteller deg det du trenger å vite: om pelsen er elastisk og glansfull, øynene, ørene, om nesen er ren og gommene er rosa. Da er alt i orden og du trenger ikke bekymre deg, men er du bekymret bør du ikke nøle med å kontakte veterinær.
I løpet av de første 5 -6 månedene endrer valpen seg fra dag til dag. Skjelettet blir fastere, og valpen øker raskt i vekt. Dette er en meget intens utviklingsfase der fordøyelsesystemet fremdeles er under utvikling. Dette er tiden da valpen venner seg til å fordøye fast føde. Etter hvert som valpen vokser blir fordøyelsen stadig mer effektiv.
I den andre fasen (mellom 6-10 måneder) blir vekstrytemn langsommere og valpen gjennomgår en konsolideringsfase med stykring av skjelettet, utvikling av musklene og utvikling av blivende tenner (fra 3-7 måneder)
Tenner
Man trenger ikke lete etter melketennene til valpen. Den svelger de fleste av dem, og de kommer ut igjen på naturlig måte uten problemer.
Immunforsvaret
Valpens immunforsvar stykres den første delena av livet ved å drikke morsmelk. Mellom 4 -12 ukers alder reduseres gradvis denne beskyttelsen, før valpen eget immunforsvar er fullt etablert. I løpet av denne tiden, også kalt "immunitetspausen", er valpen mer utsatt for sykdommer. Vaksiner hjelper valpen til å utvikle motstandskraft mot enkelte sykdommer.
Oppsøke veterinær?
Hvis valpen din slutter å spise over flere dager, begynner å halte eller har et sår må du naturligvis oppsøke veterinær. Det er også andre symptomer som gjør det nødvendig å bringe valpene til veterinær, og det er viktig at du kan gjenkjenne dem.
Oppkast
Hvis valpen kaster opp uten synlig grunn eller hvis valpen forsøker å kaste opp uten å klare det bør du raskt oppsøke veterniær.
Hyppig diarè
Hvis du kan beskrive symptomene, vil veterinæren lettere kunne identifisere årsaken. Valper kan raskt bli dehydrert når de har diarè.
Ha alltid i hus tarmbakterie drepende pasta, f.eks Zoolac
Feber
Temperaturenpå hundens nese er et upålitelig tegn, så det er bedre å bruke et termometer til å måle valpens temperatur når den er rolig og avslappet. Normal temperatur varierer mellom 38-39 grader
Uønskede gjester
Hunden er et lett bytte for plagsomme gjester som lus og flått. Hunens hud og pels påvirkes av disse parasittene, som kan føre til infeksjonssykdommer. Derfor er det nødvendig å kontrollere pelsen nøye, særlig etter turer på landet eller skog.
Hvis hunden må behandles for parasitter kan det være viktig å også behandle hundekurven og teppet den sover på.
Flått kan fjernes med en spesiell pinsett.